digitalpixel
Kreatív Ügynökség Budapest

Az emberközpontú weboldal

A weboldal készítés során sokszor hallom azt, hogy csináljuk meg úgy az oldalt, hogy szeressék a keresőrobotok, akkor majd hamarabb ér el jobb helyezést.

Ezen elgondolkodtam:” hiszen a látogatóknak csináljuk a weboldalt elsősorban, tőlük szeretnénk valamit, nem a keresőtől”. A Google nem vevő, a weboldalad, webáruházad látogatóitól remélheted a bevételed. A tendenciák is azt mutatják, hogy az emberközpontú, látogatóközpontú oldalak a sikeresebbek, a kereső is ezeket értékeli többre. Nem két külön világ, a kereső meg a látogató, hanem egy és ugyanaz, a kereső azt preferálja, amit a látogatók viselkedése alapján értékesnek tart.

De vajon ügyfélközpontúság és az emberközpontúság között van-e különbség, ha weboldalkészítésről van szó? – Szerintem van egy kicsi, mivel a legtöbben, akik nézik a weboldalt, még nem ügyfelek, hanem azzá kell válniuk. Ha pedig a meglevő ügyfeleidet csábítod vissza egy jó ajánlattal, akkor szintén nem teheted meg, hogy figyelmen kívül hagyod a teljesen jogos igényeiket. Máris megvan a cél: a weboldalnak konvertálnia kell, eredményeket kell hoznia.

De milyen eszközei vannak egy weboldal készítőnek az emberközpontúságra? Meg kell értenünk, hogyan használják az emberek a honlapot: mit keresnek, hogyan jutnak el a hasznos információkhoz?

Én az egyszerű, letisztult oldalakat szeretem, ahol könnyen, világosan lehet tájékozódni, ahol a dizájn maximálisan a használhatóságot szolgálja és nem öncélú látványelem. Ahol minden az, aminek látszik.

Mondok erre pár példát, amivel a UX designernek számolnia kell:

  • ha aláhúzott szövegrészt talál a látogató, az jó eséllyel link is, nem pusztán kiemelés. Ha mégsem kattintható, akkor elbizonytalanodik.
  • ha egy gomb nagyon kicsi, vagy semleges színű, akkor nem találja meg
  • ha csak be van öntve a szöveg, nincs tagolva, címezve, képi elemekkel megszakítva, akkor belefárad a szem.
  • kellemes, tiszta, éles képek kellenek, olyan feliratok, címek fontok használata az előnyös, amik jól mutatnak, de jól is olvashatók. Ne kelljen erőlködni vele. Kellemes, harmonikus színvilág, ami illik a céghez
  • világos menüstruktúra: ha nem egyértelmű, hogy mi hol van az oldalon, hamar összezavarodik a látogató.
  • gyorsan pattanjon: ha az oldal túl lassú, elunják és továbbállnak.

Dolgozzunk együtt