digitalpixel
Kreatív Ügynökség Budapest

Weboldal készítés színhelyesen

Amikor weboldalt tervezünk, a színeknek óriási szerepe van. A weboldal lelkét adja, hiszen a szemünkkel fogadjuk be, a honlapkészítés alapja az, hogy egy jól használható és SZÉP munkát adjunk ki a kezünkből.

Döbbenetes eltérések lehetnek egy fénykép, egy logó, vagy egy design terv szemlélése során. Azért készítettük ezt a fényképet a tervező asztalán az irodában, hogy látszódjon az, mit is jelenthet. A két monitor egy gépre van kötve és egy ablak, egy weboldal épp megjelenik egyszerre, egy időben, az egyik fele itt, a másik ott. Az egyik narancs, a másik már pirosas.

Szándékosan nem mondom azt, hogy melyik képernyő van színkalibrálva, mert ennek nincs akkora jelentősége, a legtöbb esetben arra van szükség, hogy egy kellemes összhatást, pozitív, jól látható designt hozzunk össze. A vevő monitora sincs. A te telefonod sincs és a látogatók több, mint fele nézi telefonról. Vannak azonban olyan arculatok, ahol a nyomtatott színek, a logó, a csomagolás, stb. fix Pantone színű. Erre még mindig a jó öreg nyomdai Pantone skálát használjuk, ami ott van szinte minden tervezéskor.

„Miért mutat mást a monitor?”

A kérdés már akkor femerült, amikor még csak nyomdai előkészítéseket végeztünk. Ilyen esetben teljesen indifferens volt a látvány a monitoron, a nyomdai értékekre állítottuk a színbontást és minden esetben készült proof. Emlékszem a milkalilával mennyit küzdöttünk, mire rábólintottak a plakátra. De tökéletesen hoztuk azt a bizonyos lilát.

A webdesign, vagy logótervezés esetén ma sincs másképp

Hozzánk lehet úgy jönni, hogy azt mondod, az ingem színét kérem, vagy mutatsz egy mintát, akár egy papírképen, vagy adott színű tárgyon. Ekkor jön az a lépés, hogy odamegyünk az ablakhoz és addig keressünk, nézzük a színskálát, amíg azt nem mondod, pont ez az! Innentől már csak egy lépés az, hogy ennek a színszámnak a webes megfelelőjét megtaláljuk.


Külön kell tervezni a webre és külön nyomdára

Azonban ez néha csalóka, ami egy textilen, vagy papírdobozon jól mutat, ott egy önálló fényt kibocsátó képernyőn ez nagyon másképp tud festeni. Épp ezért sosem vállalunk pl. arany, ezüst, vagy bronz színeket, mert képernyőn nem néz ki jól, bármennyire is elegáns mondjuk a nyomtatott palack címkéjén, vagy a díszdobozon. A webes arculat mindig más kicsit.


Teljeskörű webdesign és grafikai tervezés egy kézben

Ízlések persze különbözőek, de mi igyekszünk megtalálni mindazt a színt, összeillő színsorokat, amivel egy kellemes és jó weblap, webáruház lesz a végeredmény, sőt a plakátot, szórólapot, étlapot, meg minden más egyebedet elkészítjük.

 

Gyere, mondd el mit szeretnél, a színmintát mi adjuk!