Weboldal trendek 2018

Az internet olyan terület amely folyamatosan alakul, változik, de ahogy telnek az évek, mindig megfigyelhetőek olyan jellemvonások, amelyek alapján kijelenthetjük, mik az adott év webdesign, webes technológia trendjei.

 

Reszponzív design

Egy mai modern weboldalban a platformfüggetlen megjelenés nem extra funkciónak számít, hanem alap követelmény. Egyre jobban nő azoknak a száma akik az asztali számítógép mellett mobiltelefont, tabletet vagy más eszközt használnak internetezésre. Éppen ezért elengedhetetlen, hogy a weboldal alkalmazkodjon ezekhez a felületekhez, hogy a felhasználók ugyanazt a honlapot, ugyan olyan minőségben élvezhessék minden felületen.

 

Mi az a reszponzív weboldal?

Az a weboldal ami reszponzív web designnal van kialakítva észleli, hogy milyen eszközről szeretnénk megtekinteni, és igazodik az adott készülék felbontásához, igazítja a betűméretet, stb. Így a honlap mindig könnyen kezelhető és kényelmes lesz.

 

Több scroll, kevesebb kattintás

Mivel nő a mobileszközök felhasználásának száma, változnak a felhasználói szokások a weboldalakkal kapcsolatban. A felhasználók jobb szeretnek egy hosszabb oldalt végig görgetni, mintsem folyton kattintani kelljen a különböző menüpontok között. Azért van ez így, mert a mobileszközökön könnyebb végig görgetni mint kattintani. Arra azért ügyeljünk, hogy ne legyen végtelen hosszúságú egy adott oldal és a felhasználói élmény érdekében rendelkezzen gazdag vizualitással és látnivaló lényegi tartalommal.

 

Minőségi képek és videók

Ennek a trendnek a magyarázatát egyszerűen is megfogalmazhatjuk: egy kép többet mond ezer szónál. Egyre jobban erősödik ugyanis az a szokás, hogy egy jól megválasztott képpel, videóval párosítsuk össze a cég mondanivalóját, márkáját. Ebben az esetben viszont figyelni kell rá, hogy a kép vagy videó megfelelő felbontású legyen. Illeszkedjen a már kialakított ergonómikus webes környezetbe.

 

Egyszerűsített desgn, egyedi tipográfia

A weboldal elsődleges feladata a tartalom átadása, egy jól megválasztott design pedig ezt segíti. Sokkal könnyebbé, befogadhatóbbá teszi az oldalon feltüntetett tartalmat. Éppen ezért fontos az egyszerű megjelenés. Persze az egyszerű nem egyenlő a design hiányával, az ugyanis nem csak az esztétikumról szól. Beletartozik a helyes tipográfia megválasztása, emellett a funkcionalitásról és az ergonómiáról is szól.